Margreeth Broens
Achtergrond
Margreeth Broens is afgestudeerd andragoloog (Rijksuniversiteit Groningen) met als specialisatie volwasseneneducatie, adviseur en onderzoeker sociaal domein. Zij heeft 15 jaar lang projectonderzoek gedaan op het terrein van algemene volwasseneneducatie, natuur en milieu- en duurzaamheidseducatie (voor volwassenen). Ze was werkzaam bij Prisma Brabant, later Zet, CMO Brabant en heeft zich daar onder meer beziggehouden met samenlevingsopbouw, burgerparticipatie en was en is al jarenlang betrokken bij het thema buurt- en dorpshuizen en multifunctionele accommodaties (MFA’s). Ook daar speelt leren een rol, bijvoorbeeld: het Taalhuis als deel van een MFA; als ontmoetingsplek om taal en cultuur te oefenen én als broedplaats voor actieve bewoners in netwerkverband.

Sociaal leren
Bij leren gaat het haar vooral ook om waar met name nu in het sociaal domein ook meer aandacht voor is: sociaal leren, in de context. Niet alleen gericht op werk maar ook op leven en wonen, in de buurt, ter versterking van de sociale samenhang. Sociaal leren kan gaan over leren in de groep maar ook over leren voor de groep, zoals het burgerinitiatief van onderop. Leven lang leren is echt een leven lang leren van 0 tot meer dan 100 jaar: een leven lang en leven breed. Leren houdt én brengt mensen in beweging, is voor iedereen:
– als actief burger (vrijwilliger) en nauw verweven met complexe maatschappelijke thema’s waartoe je je dient te verhouden als burger (intrinsiek gemotiveerd door persoonlijke groei en iets voor een ander willen betekenen); met tevens leren door overheidsprofessionals over de bewoners en burgers in het gebied, en omgekeerd burgers over de overheid: ambtelijk, politiek en externe adviseurs, ook samen, ieder vanuit de eigen positie.
– als mens voor een nieuwe start en om bij te blijven, met taal en rekenen, digitale vaardigheden en kunstmatige intelligentie, in het bijzonder kritische reflectie: echt en nep van elkaar weten te onderscheiden.
Leren: wetenschap, professie en ervaring
Leren gebaseerd op wetenschappelijke kennis, op wat je opdoet als professional én op basis van ervaring. Belangrijk zijn daarbij:
– werken aan voorwaarden voor deelname aan leeractiviteiten; én
– volgen van leeractiviteiten na afloop: handelingsperspectief waarop het geleerde van toepassing is.

Leren buiten Nederland
Activiteiten op het gebied van volwasseneneducatie in Europees verband, met werkbezoeken Erasmus+ en netwerkbijeenkomsten als lid van de EAEA leveren haar nieuwe inzichten op en zijn inspirerend voor de Nederlandse situatie en samenhangend lokaal beleid op het gebied van leven lang leren.
Kennisgroep Leven Lang Leren
Margreeth is tevens bestuurslid van de Kring Andragologie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en binnen de Kring lid van de kennisgroep Leven Lang Leren, een kennisgroep in samenwerking met Learn for Life, en de kennisgroep Verduurzamen.